Es presenta a Vic el projecte Territoris Singulars, per impulsar el món rural a través del turisme de natura

Una desena d’entitats socials i ambientals participen en el projecte d’economia verda Territoris Singulars, que s’ha presentat aquest migdia a Vic. La iniciativa, que compta amb el suport de la Generalitat, a través del programa Ara Coop, i de l’Estat, pretén impulsar el món rural a través del turisme i facilitar també la integració laboral de col·lectius en risc d’exclusió.

El projecte Territoris Singulars es va iniciar l’octubre de l’any passat i se centra en l’economia verda i l’ecoturisme per a l’activació de l’entorn rural. Fins a l’octubre d’aquest any es preveu desenvolupar actuacions innovadores i experimentals en finques situades a les demarcació de Girona, Terres de l’Ebre, Tarragona i Barcelona, amb la finalitat de generar ocupació en el marc de l’economia social en la dinamització i la reactivació econòmica de finques i espais en entorn rural.

El projecte té per objectiu configurar una carta de serveis conjunta entre entitats socials i ambientals per tal d’oferir serveis en gestió integral de finques i impulsar activitats d’ecoturisme al territori.

Una de les coordinadores del projecte, Annaïs Pascual, de l’empresa d’inserció social Idària, ha destacat que Territoris Singulars és “un projecte que neix del territori i per a impulsar el territori, amb les persones com a eix central”. El projecte conté dues grans àrees: economia verda i turisme de natura o ecoturisme.

Cadascuna de les branques treballa, en una primera fase, de manera separada, però en els mateixos espais i territoris per formar les persones i estructurar els serveis. En una segona fase, els recursos s’unifiquen i es genera una oferta integrada, amb la creació de dues cooperatives.

Entre altres objectius, el projecte pretén reactivar i dinamitzar quatre finquesde patrimoni inactiu en espais rurals i/o econòmicament deprimits, a través d’iniciatives econòmiques sostenibles social i ambientalment. També impulsarà la creació de dues cooperatives, una de serveis i una de treball associat als sectors emergents de les energies renovables, la sostenibilitat, l’atenció a les persones en activitats vinculades a l’economia verda i el turisme de natura a Catalunya, la custòdia del territori, la gestió forestal sostenible i l’agroecologia. A més, el projecte pretén generar un mínim de 16 llocs de treball per a persones en col·lectius més vulnerables.

La cooperativa Idària, Ecosol – empresa d’inserció laboral de Càritas Girona –  i Fundació Astres són les tres entitats gironines impulsores del projecte i treballen coordinadament amb entitats ambientals d’arreu del territori català com la Fundació Emys, l’associació Submón, l’associació mediambiental La Sínia i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC). El projecte, a més, compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, a través del programa Ara Coop, i està finançat pel Ministeri de Treball i Seguretat Social.

La comunicació d’activitats, punt feble

Durant els mesos de març i abril s’han portat a terme visites de camp per tal de conèixer com es treballa a nivell d’activitats turístiques en les entitats ambientals participants en el projecte, a través de visites, entrevistes amb els tècnics i el recull de la documentació existent. L’encarregat de la diagnosi ha estat el tècnic de turisme Jordi Cassasayas que ha destacat que “les visites són una informació molt valuosa per conèixer de primera mà la feina que estan fent les entitats ambientals del projecte i per detectar els punts forts i els punts febles de les seves activitats com a integrants de la oferta turística actual”.

En aquest sentit, Jordi Cassasayas ha destacat que, com a punts febles, “hem detectat la comunicació de les propostes de les entitats i la falta d’orientació al públic turístic d’aquestes propostes” i ha afegit que “és necessari fer un treball de definició del públic objectiu i posteriorment adaptar les activitats a aquest públic, a través d’un llenguatge més divulgador i no tan expert com actualment”.

A partir d’ara, el treball del tècnic de turisme del projecte se centrarà a acompanyar el treball de les entitats per a configurar una carta de serveis turístics a partir de les activitats de les entitats participants per definir un únic discurs tant d’activitats com de propostes per al públic objectiu.