Es presenta a Girona el projecte Territoris Singulars de gestió integral de finques i ecoturisme

Una desena d’entitats socials i ambientals del territori s’han unit en el projecte d’economia verda Territoris Singulars, que s’ha presentat avui a Riudarenes. La iniciativa, que compta amb el suport de la Generalitat, a través del programa Ara Coop, i de l’Estat, pretén impulsar el món rural a través del turisme i facilitar també la integració laboral de col·lectius en risc d’exclusió.

El projecte Territoris Singulars es va iniciar ara fa un any i se centra en l’economia verda i l’ecoturisme per a l’activació del món rural. En el marc del projecte, s’han portat a terme actuacions innovadores i experimentals en finques situades a les demarcacions de Girona, Terres de l’Ebre, Tarragona i Barcelona, amb la finalitat de generar ocupació a l’entorn de l’economia social en la dinamització i la reactivació econòmica de finques i espais en entorn rural.

Una de les coordinadores del projecte, Annaïs Pascual , ha destacat que Territoris Singulars és “un projecte que neix del territori i per a impulsar el territori, amb les persones com a eix central”. El projecte conté dues grans àrees: economia verda i turisme de natura o ecoturisme. En una primera fase del projecte, cadascuna de les àrees va treballar de manera separada, però en els mateixos espais i territoris per formar les persones i estructurar els serveis.

Al llarg del projecte, s’han realitzat 5 cursos d’economia verda arreu del territori català, amb un total de 42 persones formades. També s’ha ofert formació en economia verda i ecoturisme per a tècnics d’entitats socials i ambientals especialment dirigides a capacitar-los per poder oferir productes d’ecoturisme. Aquestes formacions més específiques s’han portat a terme a La Selva, Osona i Terres de l’Ebre i han comptat amb la participació d’una vintena de professionals.

Dues noves cooperatives

Territoris Singulars, en una segona fase, ha unificat els recursos de les entitats d’economia verda i d’ecoturisme i s’ha generat una oferta integrada, amb la creació d’una cooperativa de serveis. Seran aquestes dues noves cooperatives les que vertebraran, a partir d’ara, l’activitat econòmica del projecte, per a la gestió integral de finques i per a la promoció ecoturística. A més, el projecte ha generat 16 llocs de treball per a persones en col·lectius més vulnerables.

La cooperativa Territoris Singulars, que donarà continuïtat al projecte, agrupa les entitats socials i ambientals que n’han pres part i oferirà serveis de gestió integral de finques i de custòdia del territori: manteniment sostenible d’edificis, recuperació i manteniment d’espais naturals, serveis de gestió forestal o serveis de jardineria i horticultura, entre altres. La cooperativa proposarà també activitats de lleure i de dinamització ecoturística com, per exemple, visites guiades, rutes de natura o tallers de descoberta.

Marc Vilahur, president de la cooperativa de serveis, ha remarcat que “són serveis dirigits a propietaris de finques rurals que no poden o no saben com gestionar el manteniment de la seva finca o bé que volen recuperar-la per a l’ús, per exemple, amb finalitats turístiques i a qui podem oferir serveis integrals que els ajudin, no només a reformar o rehabilitar la finca i millorar-ne l’entorn, sinó també a dinamitzar-la turísticament”.

Durant aquest any ja s’ha treballat per reactivar i dinamitzar quatre finques de patrimoni inactiu en espais rurals i/o econòmicament deprimits, a través d’iniciatives econòmiques sostenibles social i ambientalment.

La segona cooperativa, La Sobirana, està impulsada per tres joves que han participat en les formacions en economia verda del projecte i que oferirà serveis de lleure centrats en rutes i visites ecoturístiques relacionades amb la ratafia.

Entitats d’arreu del territori

La cooperativa Idària, Ecosol, empresa d’inserció laboral de Càritas Girona, i Fundació Astres són les tres entitats gironines impulsores del projecte i treballen coordinadament amb entitats ambientals d’arreu del territori català com la Fundació Emys, l’associació Submón, Grup de Natura Freixe, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) i la Reserva Natural de Sebes. El projecte, a més, compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, a través del programa Ara Coop, i està finançat pel Ministeri de Treball i Seguretat Social.